Muurisolatie in een geautomatiseerd bouwsysteem: de perfecte match

Stel: je bouwt een nieuwbouwwoning met een geautomatiseerd bouwsysteem. Worden de muren dan even goed geïsoleerd als bij traditioneel bouwen? Het antwoord is, spoiler, ja! Je haalt moeiteloos de wettelijke isolatienormen. Bij gelijke muurisolatie en grootte van de woning is geautomatiseerd bouwen bovendien voordeliger. We leggen je hier uit hoe dat komt.

Muurisolatie is een must voor BEN-woningen

Een goede doorgedreven isolatie is een belangrijke stap naar een energiezuinige woning. Voor wie vandaag een nieuwbouwwoning bouwt en de wettelijk vastgelegde BEN-normen (Bijna Energie Neutraal, E-peil ≤30) moet halen, staat of valt alles bij de isolatie.

De muren isoleren is absoluut een must en levert altijd winst op in de vorm van een lagere energiefactuur, meer wooncomfort en verbeterde akoestische isolatie. Dankzij muurisolatie hou je de temperatuur in je woning ook beter vast. Zo hoef je niet continu bij te warmen in de winter en geniet je in de zomer van een aangename koelte. Energie besparen start dus bij de isolatie (van de muren) van je woning.

Hoe dik moet je de muren van je nieuwbouwwoning isoleren?

Dat hangt vooral af van welk materiaal je gebruikt. Hoe groter het isolerende niveau van het isolatiemateriaal, hoe dunner je de totale muurdikte uiteindelijk kan houden. En dat heeft uiteindelijk ook invloed op de kostprijs van de nieuwbouwwoning. Die wordt nu eenmaal berekend per vierkante meter buitenmaat. Een geautomatiseerd bouwsysteem heeft hier een belangrijk voordeel ten opzichte van traditionele woningbouw.

Dunnere muren = minder kosten

In traditionele woningbouw zijn de muren 40 tot 45 cm dik. In een geautomatiseerd bouwsysteem zoals dat van Danilith bedraagt de muurdikte 28 cm, hoogwaardige polyurethaanisolatie inbegrepen. Dat kan zich op twee manieren in winst vertalen.

  1. Bij dezelfde buitenmaten (lees: dezelfde bebouwde oppervlakte) levert een woning gebouwd met een geautomatiseerd systeem een extra nuttige binnenruimte op van 2x12 cm dankzij de dunnere, maar evenwaardig geïsoleerde muren. Zeker bij smallere percelen is dit een grote meerwaarde.

  2. Bij dezelfde binnenmaten (lees: dezelfde binnenruimte) is de totaal bebouwde oppervlakte kleiner en liggen bijgevolg de bouwkosten lager. Het verschil tussen een traditioneel gemetselde woning met een muurdikte van 40 cm en een woning gebouwd met een geautomatiseerd systeem en een muurdikte van 28 cm kan zo oplopen tot ruim 10 m2. Als je die oppervlaktewinst omzet in geld en je rekent aan de gangbare bouwtarieven, dan spaar je met een geautomatiseerd bouwsysteem al gauw een mooie keuken uit!

Nog meer voordelen

Wil je nog meer voordelen van een geautomatiseerd bouwsysteem? We zetten ze hier nog even voor jou op een rijtje.

  • Kwaliteitsvolle woning: Een geautomatiseerd bouwsysteem zoals dat van Danilith gebruikt enkel traditionele en duurzame kwaliteitsmaterialen.
  • Vaste prijs: Eenmaal de materialen gekozen, ligt de prijs vast en kom je bij de afrekening nooit voor onaangename verrassingen te staan. Alles – van de muren tot het dak – wordt in onze ateliers afgewerkt met de materialen die jij op voorhand, volgens jouw budget, hebt gekozen. Daar verandert niets meer aan.
  • Korte bouwtermijn: Vanaf de aanvang van de grondwerken is je woning klaar op nauwelijks 7 maanden (reken voor een traditionele gemetselde woning op het dubbele – en dus ook op dubbel zoveel huur vooraleer je naar je nieuwe woning kan verhuizen).

Moeten we je nog meer overtuigen? Bezoek onze kijkwoningen, bekijk onze referenties of vraag de brochure aan. Persoonlijk advies krijgen of een afspraak maken? Contacteer ons hier.